OBAVEZNO POGLEDAJTE:Evo od čega je umro poznati legendarni glumac ”Žika Pavlovic”!!

OBAVEZNO POGLEDAJTE:Evo od čega je umro poznati legendarni glumac ”Žika Pavlovic”!!

0
485

Da je kojom srećom još uvjek živ, legendarni jugoslovenski glumac Dragomir Bojanić Gidra danas bi proslavio danas punih 80. rođendan.

Apsolvirao je na “Akademiji za pozorište”, film, radio i televiziju u Beogradu. Od davne 1964. do 1966. godine bio je glavni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Glumačku karijeru je bio počeo u “Narodnom pozorištu” u Beogradu, kao student prve godine Pozorišne akademije. Bio je tada najmlađi Mitke u celoj istoriji jugoslovenskog pozorišta.

Filmsku karijeru je sam bio započeo jednom epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića “Ešalon doktora M.” 1955. godine. Glavne i veće njegove sporedne uloge je igrao u više od preko 30 domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod velikim pseudonimom “Antoni Gidra”(Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je  60 godina u Italiji snimio nekih 10 vesterna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu “Balada o revolverašu” (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i veliku nagradu.

Na festivalu u Puli 1974. godine je tada bio osvojio Zlatnu arenu za ulogu partizana “Tadije Čemerkića” u filmu Radomira Šaranovića “Svadba” (1973) nastalom prema istoimenom romanu “Mihajla Lal”..

svetpuls.com

 

Komentari

komentara

(Visited 4.892 times, 2 visits today)
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPrint this pageEmail this to someone

NO COMMENTS